Kunnen alle bestanden gewoon gedrukt worden?

Kun je een Wordbestand aanleveren wat we één op één kunnen drukken? Of moet er een echt drukwerkbestand aangeleverd worden zoals een PDF? Kun je een JPG aanleveren als ontwerp en wat is het verschil tussen RGB en CMYK? In dit document lees je waar je rekening mee moet houden bij het aanleveren van jouw bestanden. In dit document vind je aanlevertips voor drukwerk. Als je je hieraan houdt, krijg je absoluut een mooier resultaat!

 

Even wat informatie, zodat je redelijk te weten komt hoe het allemaal werkt:

 

Termen die je tegenkomt bij het drukken zijn :

 

  • PDF (Portable Document File) of wel een ‘digitale print’.

  • EPS (Encapsulated PostScript) bestand.

    Dit soort bestanden worden in de praktijk veel gebruikt voor het delen van documenten als er gewerkt wordt met verschillende besturingssystemen. Het grote voordeel van een .eps bestand is dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit bij het vergroten of verkleinen ervan. Onder normale omstandigheden krijg je een dergelijk bestand niet geopend. Hiervoor moet gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

  • Hoe zet ik een logo om naar een EPS bestand?
  • AI (Adobe Illustrator). Dit is het opmaakbestand voor Adobe Illustrator.

  • DOCX (Wordbestand). Dit is een bestand wat met Microsoft Office wordt gemaakt.

  • JPG, BMP, TIFF, GIF, PNG of PSD bestand. Dergelijke bestand worden over het algemeen gebruikt voor illustraties.

  • Foto’s of tekst in 72 DPI, 150 DPI, 300 DPI of hoger?

  • Aanleveren in RGB of CMYK?

 

Hoe werkt dat nu als je een ontwerp aanlevert wat gedrukt moet worden? Kan alles gedrukt worden en wordt het dan ook mooi?

 

Het antwoord hierop is ‘Ja, alles kan gedrukt worden”… “Nee, het wordt niet allemaal even mooi!”.

 

Hoe maak je een PDF, en is dat oke om te drukken?

 

Een goede PDF maak je het best met Adobe Acrobat. Afhankelijk van de toepassing waarvoor deze nodig is wordt het een Certified PDF of juist een ander soort PDF. Een spandoek of grote poster hoeft niet persé als Certified PDF aangeleverd te worden. Overleg hierover altijd. Zorg dat de fonts toegevoegd worden, of zet de fonts om naar lettercontouren.

 

Is ‘BLACK’ echt zwart?

 

Wanneer je document maakt in Word, dan wordt dit standaard opgemaakt in vier kleuren, ook al ziet dit eruit als ‘BLACK’. De gemiddelde drukpers drukt in vier kleuren. Met andere woorden: De printbaan wordt vier keer gevuld met een kleur om vervolgens de kleur zwart te kunnen maken. Als er een miniem plaatsverschil ontstaan, wordt het al een onzuivere druk. Office Word is geen officieel opmaakprogramma voor drukwerk. In een opmaakprogramma als InDesign of Illustrator (van Adobe Software) kan gebruik gemaakt worden van de kleur BLACK. Dat is simpel gezegd één kleur. Ook in opbouw. De printbaan wordt één keer gevuld, met zwart en dat is direct haarscherp! Wil je diep zwarte tekst, dan moet deze opgebouwd worden uit vier kleuren, met het risico op onzuiverheid.

 

Hoe maak je een EPS

 

Wanneer je in Illustrator een bestand opslaat, sla dit dan op als EPS bestand. Over het algemeen zijn dergelijke bestanden goed te versturen. Kan dit niet via de reguliere mail, stuur deze dan via WETRANSFER.COM naar ons toe. Let er ook op of er bestanden gekoppeld zijn. Deze moet je dan eventueel meesturen.

 

Hoe zet je een logo om naar een EPS bestand?

 

Als je een logo hebt in bijvoorbeeld .AI of PDF, dan is het omzetten meestal niet zo’n probleem. Heb je alleen nog maar een logo in JPG formaat, of TIFF… dan is het wel een dingetje. Een EPS bestand is opgebouwd uit vectoren. Om een klein beetje een idee te krijgen hoe dit werkt is het goed dit even te lezen:

Ken je die tekenbladen nog, waarbij het vel was opgevuld met nummertjes? Dan moet je die op opeenlopende volgorde met elkaar verbinden. Als je het goed gedaan had, dan kreeg je een afbeelding.

Hoe werk een EPS bestand. Hier een simpele weergave

Hoe werk een EPS bestand. Hier een simpele weergave

 

Zo krijg je lijnen die voor een bepaalde druktechnieken nodig zijn voor de juiste afdruk. Snijlijnen etc.

Dit vereis wel een bepaalde kennis. Heb je deze niet, geen probleem. RTG kan het logo voor je omzetten naar een EPS bestand.

 

Hoe maak je een AI bestand

 

Wanneer je in Illustrator een bestand opslaat, sla dit dan op als AI bestand. Dergelijke bestanden zijn over het algemeen goed te versturen. Kan dit niet via de reguliere mail, verstuur deze dan via WETRANSFER.COM. Let op ook op of er bestanden gekoppeld zijn. Dergelijke bestanden moeten dan eventueel meegestuurd worden.

 

Kun je een ontwerp aanleveren in GIF, JPG, PNG of PSD of TIFF bestand ?

 

Ja… het kan… maar het wordt niet zo mooi afgedrukt als dat het op je scherm staan.

 

voorbeeld van een JPG bestand voor drukwerk Voor het idee: De bovenste versie is een stukje uitvergroot, maar geeft duidelijk aan hoe het opgebouwd is. De afbeelding bestaat uit pixels. Deze pixels samen vormen de afbeelding. Letters zijn dus afbeeldingen geworden, terwijl een goede letter, opgebouwd uit vectoren altijd scherp blijft, hoe ver je deze ook gaat vergroten.

 

Er bestaat een redelijke kans dat jouw drukwerk ook zo opgebouwd is. Dan wordt het niet mooi. Je kunt dit ook vaak herkennen in een PDF. Wanneer een PDF vergroot wordt en de tekst onscherp wordt, dan is de inhoud opgebouwd uit pixels. Deze zijn overigens ook weer opgebouwd uit vier kleuren. Dus ga je deze gebruiken voor drukwerk en heb je geen lijnen, maar pixels die vier keer gevuld worden met inkt… Ik denk niet dat je dat wilt…

 

Foto’s of tekst in 72DPI, 150 DPI, 300 DPI of hoger

 

Als je foto’s instuurt voor drukwerk, doe deze dan op 300DPI. Hoger mag ook, maar lager geeft een stuk minder mooi beeld. DPI staat voor Dots Per Inch. Het aantal punten per Inch. Hoe mee hoe beter, maar niet te veel! Zorg er verder ook voor dat de afmeting van de foto groot genoeg is.

 

Hoe groter hoe beter. Voor drukwerk kan een grote foto wel verkleind worden, maar vergroten van een te kleine foto geeft al gauw het effect wat hierboven ook gebruikt is. (Voorbeeld scherpte). Teksten aanleveren in een fotobestand wordt ook niet mooi. Zie de laatste paar regels van het vorige item.

 

Als je RGB aanlevert, kan er dan wel CMYK gedrukt worden?

 

Nee, er wordt een vertaalslag gemaakt in de kleuren. In RGB kun je hele felle kleuren maken die in CMYK niet kunnen worden opgebouwd. Schermen geven een RGB kleur weer. In de opmaakprogramma’s als Illustrator, Photoshop en InDesign wordt aangegeven in welke setting je werkt.

 

Voor RGB kleuren die je echt wilt gebruiken zou er, wil je die echt gedrukt hebben, gebruik kunnen worden gemaakt van PMS kleuren. Een PMS kleur is een wereldwijd verankerde kleur, die overal ter wereld hetzelfde wordt toegepast. In de drukwerkwereld is dat een PMS kleur, in de schilderswereld is dat een RAL kleur. Hier zitten overigens geen overeenkomsten in.

 

Hoe zet je een logo om naar een EPS bestand

 

Zoals eerder uitgelegd op deze bijna, is een EPS bestand

 

 

 

Hoewel deze tekst met veel zorg is samengesteld kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Mocht het niet volledig zijn, dan kun je mij altijd een aanvulling sturen. Wanneer dat van toepassing is zal dit document verder aangevuld worden.

Weten wat onze klanten van RTG Reclame zeggen?

Wat onze klanten over rtg reclame zeggen

De opdrachten die Reclamebureau RTG krijgt zijn heel divers. Van het ontwerpen van een logo tot het verzorgen van de volledige opmaak van een krant. Onze klanten laten over RTG Reclamestudio graag het volgende over weten:

Dit zeggen onze klanten over RTG Reclame:

DESKUNDIG STIPT EN DUIDELIJK!
Al meer dan 10 jaar heb ik een prettige samenwerking met Ton Gommans van RTG.

Onze advertenties, folders, reclameborden, raamposters, vlaggen orderbonnen, visitekaartjes en alles wat maar te bedenken is om stralend met je bedrijf tevoorschijn te komen wordt door RTG gerealiseerd voor ons.

Iedereen weet nu waar we zitten

Bovenal heeft RTG ervoor gezorgd dat bijna iedereen weet waar wij zitten: RTG heeft een gigantisch groot doek boven de winkel met onze naam erop gemaakt.

In al die jaren heb ik meerdere reclamebureaus over de vloer gehad maar was en ben nog steeds overtuigd dat zij ons niet meer kunnen bieden dan Ton Gommans. Hij luistert heel goed en komt zelf ook vaak met voorstellen die goed aansluiten bij het concept. Als ondernemer kun je vaak en erg snel van gedachten veranderen en toch word je bij RTG vakkundig en snel geholpen.

Wat mij zeer aanspreekt bij Ton Gommans is, dat hij ook nog eens een hele goede sparringpartner kan zijn voor mij als ondernemer met uitdagingen.

Je bent altijd MEER bij RTG. (hier mee bedoel ik dat je niet zomaar een klant bent). Zo heb ik het ook altijd ervaren!!

Guran Sargin

Directeur, Kubus Wonen Culemborg

Door de persoonlijke aanpak van Ton ben ik heel blij dat hij op mijn pad is gekomen als ondernemer.

Ton heeft de gave, om wensen, om te buigen naar resultaat. Tevens staat hij altijd klaar voor “One of a Kint”, wanneer ik hem nodig heb.
Wanneer ik een vraag heb of zijn hulp nodig heb krijg ik direct advies of oplossing aangereikt.

Er komt altijd een oplossing

Ook wanneer ik problemen heb met outlook kan ik hem te allen tijde bereiken en helpt mij naar de oplossing. Aangezien ik met meerdere opdrachtgevers werk, heb ik nog wel eens zijn expertises nodig om het e.e.a. in te richten op mijn laptop waaronder webmail en outlook.

Wat betreft mijn website, hij draagt ideeën aan en laat ruimte om met eigen ideeën en creatieve oplossingen te komen.

Op die manier vind ik in Ton een passende partner. Wat betreft mijn website, ik zie mij zelf terug hierin en dat is ook precies waar ik naar op zoek was.

Laura Balvers

Directeur, One of a Kint

Ik ben zeer tevreden over de dienstverlening van RTG-reclame.
De klantvriendelijke benadering en het meedenken resulteerde tot een chique website.

Precies hoe ik dit voor ogen had!

Er wordt gedaan wat ik wil en ook meegedacht!

Daarnaast kan ik altijd met mijn vragen omtrent de website, reclame en marketing doeleinden bij Ton terecht. Ook worden updates voor op de website snel opgepakt en naar wens verwerkt.

Ben jij opzoek naar een reclame bureau dat met je meedenkt? Dan ben je bij RTG- reclame aan het juiste adres!

Evelien Vroomen

Directeur, Move.be you

Slaapspecialist-Tiel is met RTG in aanraking gekomen door het adverteren in de Regionaal Uitgelicht.

Door deze contacten aan de praat geraakt en wat reclame uitingen uitgeprobeerd te hebben, is er een website voor mij gemaakt waar we heel tevreden over zijn.

Zijn er wijzigingen voor de website worden deze door Ton aangepast.

Ook voor goed advies!

Ook voor advies op het gebied waar moeten we adverteren in welke vorm.
Fijn bedrijf en persoon om zaken mee te doen.

Ron van Grunsven

Directeur, Slaapspecialist Tiel

Ton / RTG Reclame, is een betrokken persoon, zorgt voor een mooie, duidelijke en up to date site.
Hij komt met aanvullingen en ideeën en past altijd snel veranderingen aan op de site.

Ook verzorgt RTG ons reclame materiaal en drukwerk.

De prijs is altijd goed!

Altijd voor een passende prijs en levert spullen met een mooie uitstraling, passend bij ons bedrijf en onze huisstijl. Fijn om iemand te hebben die meedenkt en dan samen voor een mooie oplossing gaan.

Marian Gunther

Directeur, Gunther's FamilyFit

Ton Gommans van RTG verzorgt voor ons alles op het gebied van reclame, drukwerk en websites, dit doet hij inmiddels alweer 9 jaar voor ons en zijn ook zeer tevreden. Ton is een vrolijke meedenkende man die klantgericht te werk gaat.

Goede ideeën

Hij heeft leuke ideeen en komt zo nu en dan langs voor een bak koffie en een leuk praatje en denkt mee in alles waar hij kan. Zijn werk is professioneel en snel. Als we wat bestellen is het vaak dezelfde week in huis. Wij zijn blij met RTG.

Als we sterren konden geven waren het er 5!

Maikel Kruft

Directeur, Autobedrijf Kruft

Neem contact op
met RTG Reclame

We vinden het leuk om voor je aan de slag te gaan. Als jij dat ook vindt, dan kun je onderstaand formulier invullen. We nemen dan contact met je op. Mocht je daar voor open staan, dan spreken we af en onder het genot van lekker kopje koffie kunnen we dan verder praten. 

 

Uiteraard kun je ons ook bellen: 0345530303
of een mail sturen naar info@rtg.nl

Contactgegevens (drukwerk)

Drukwerk in de breedste zin

Ben je op zoek naar een bedrijf die alle drukwerk voor je kan regelen, dan zit je goed bij RTG.

RTG verzorgt alle soorten drukwerk van visitekaartjes tot abri's.

Vraag naar de mogelijkheden in informeer naar de scherpste tarieven.

 

Webdesign en webshops

RTG verzorgt websites van begin tot eind. Ook voor de bouw van volledige webwinkels. Vraag naar de mogelijkheden.

Webshops, webdesign, fotobewerking, SEO, geheel compleet.

Vraag naar de mogelijkheden.

Advies van begin tot eind

Wanneer je ideeën hebt is het goed dit van diverse kanten te (laten) belichten.

Door de voordelen en nadelen van een andere kant bekijken kom je vaak op nieuwe inzichten en praktische ideeën die we goed voor je kunnen uitvoeren.

 

Adverteren in de krant

Je wilt een advertentie plaatsen in de krant.

Als je bepaalde ideeën hebt die in de advertentie verwerkt moeten worden.

Wij maken de advertentie voor je op en zorgen dat deze geplaatst wordt. In alle kranten.

 

Social Media Advertising

Je wilt een advertentie plaatsen op Facebook, instagram, LinkedIn en Google.

RTG heeft veel ervaring in het verzorgen van Social Media Campagnes. Informeer naar de mogelijkheden.

Online adverteren vereist een speciale aanpak.